CURSUSSEN


Hieronder ziet u een voorlopig overzicht van de nieuwe cursussen. Voor een compleet overzicht verwijzen we u naar het cursusoverzicht 2012/2013 op deze website, binnenkort op deze website te zien. Op korte termijn zal het complete aanbod hier te lezen te zijn.

Muziek maakt slim
Muziek met dreumesen en peuters

Vaders en moeders in Lingewaard opgelet! Dit is jullie kans. Schrijf je snel in voor de cursus met je kleinkind (als je (schoon)dochter of (schoon)zoon je niet voor is…!). Deze cursus maakt je namelijk weer jong. Het is de beste verjongingskuur uit de wijde omgeving en beter dan bridge. Jullie kleinkinderen leren de liedjes van toen en de opa’s en oma’s leren de liedjes van nu. Wie zin heeft pakt er een instrument bij en samen leren we spelender-wijs elkaars liedjes zingen. Leuk, leerzaam, lekker en je leeft er helemaal van op! Kom lekker op de fiets met of zonder zijwieltjes want het is fijn dichtbij in De Kinkel.

Circus/theaterartiest

De lichten gaan aan, het publiek klapt en roept oooooooh en aaaaaaaaaaaaaah. En jij? Jij vliegt door de lucht! Want zo voelt het als je op een hele grote bal staat met je armen wijd en gewiebel onder je voeten. Of als je probeert te fietsen op een fiets met maar één wiel. Best spannend en absoluut geen cursus voor watjes. Je hoeft het ook niet meteen te kunnen, want ik wil je graag leren hoe dat moet: circusartiest zijn. Het gaat best makkelijk ook al lijkt het moeilijk. Want we doen allerlei spelletjes zodat je het eigenlijk bijna vanzelf leert. Tijdens de laatste les mag je aan je vriendjes en vriendinnetjes laten zien wat je hebt geleerd. Zodat zij oooooooooooooooh en aaaaaaaaah kunnen roepen. Deal?

Kunstclub 6-12 jaar

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er, naast diverse cursussen, iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur (met uitzondering van de schoolvakanties) de mogelijkheid om kunstwerken te maken in de Kunstclub.
In deze kinderkunstwerkplaats werk je met verschillende materialen. Je maakt je eigen beeld of schilderij en het is leuk om te zien wat anderen maken.
Je hoeft niet in te schrijven voor de kunstclub. Kinderen kunnen langs komen wanneer ze zin hebben en betalen gewoon per keer of kopen een knipkaart voor 6 keer.

plezier in spelen

Iets met vier poten, een rugleuning en een zitting noemen we stoel. Maar zou het ook iets anders kunnen zijn en welke mogelijkheden biedt dit dan in spel. Deze cursus bestaat uit een aantal workshops waarin je fantasie wordt geprikkeld. Je wordt uitgedaagd anders naar dingen te kijken. Door beweging, taal en expressie gaan we deze uitdaging aan om achter dit soort vragen te komen. Niets staat er meer vast behalve plezier in het doen.

Ontdek je oerwoud djembé

Trommelen maakt je instinct los. Je trommelt op de djembé met je handen, maar als je er echt voor durft te gaan, dan trommelt je hele lijf mee. Je swingt vanzelf, je haalt het oerwoud in jezelf omhoog. Trommelen brengt je in het hier en nu, je bent even met helemaal niets anders bezig dan op het ritme dat door je aders bonst, mee te trommelen. Martijn Hoogstra leert je alle kneepjes van de djembé. Hij leert hoe je ritmes en zelfs hele liedjes kunt trommelen en hoe je je eigen oerwoud kunt trommelen. En het mooie is: iedereen die handen heeft kan dit.

Spel en dans

Dans de vogel, dans het konijn, dans je mee, dan dans je fijn. Wat? Kijk daar danst een gevaarlijke leeuw, en daar danst een slang onder de sneeuw. Als je danst dan wordt je groot of wordt je klein, je wordt een dier of een dansend spook maar ook…iets wat je nog niet weet of kent, maar dat wel lekker danst gewoon. In spel en dans spelen en dansen we samen alles wat we verzinnen en waar we om kunnen lachen of een beetje verdrietig van worden. Maar ook dat dansen we dan weer. Dans de das en dans de dino, dans de fee of, nou ja, dans gewoon lekker met ons mee.

Breakdance

Als je de Openacademie binnenloopt hoor je direct een lekkere beat uit het gebouw komen.Wat doen die kids daar? Kijk, die staat op één hand!

En die gozer, die draait rond op zijn….! Dat ziet er gaaf uit en wat doen ze dat snel. Wat doen ze eigenlijk?

Podiumtijgers gevraagd

Op een podium verander je in alles wat je wilt. Een oud vrouwtje, of een dronken zwerver. Misschien wel een junk of een miljonair. Op een podium mag je liegen zonder dat je straf krijgt en mag je alles vertellen. Ja, echt, zelfs de grootste leugens en je mag vertellen over iets wat je zelf nog nooit hebt meegemaakt. Het gaat erom dat het publiek het gelooft. Hoe je ervoor zorgt dat het publiek je gelooft, dat leer je in deze theaterklas. Je leert er hoe je een emotie speelt, bijvoorbeeld dat je verdrietig bent en mensen het ook echt geloven. Je leert hoe je een typetje speelt en hoe je samen korte toneelstukjes maakt. En de laatste les van de theaterklas….is een voorstelling voor JOUW publiek!

Muziek Open Academie
Ook bij je in de buurt

Als je Open Academie zegt, dan denk je muziek. Natuurlijk, logisch, jazeker. Toch? Muziek uit een houten pijp met gaten, muziek uit koper, muziek van leer, met stokjes, met rietjes, met en zonder vingers, muziek die makkelijk op ieders lippen ligt. Muziek leeft, muziek beweegt. Iedereen kan iets met muziek, of je nou jong of oud bent. Muziek is van altijd.

Als je de Open Academie binnenloopt, dan hoor je dat ook. Luister maar, achter die deur een blokfluit, daar een klarinet, of is het een saxofoon?

KIJK OP DE WEBSITE! Vanaf september zijn er nieuwe cursusplaatsen waar jeugdcursussen gegeven worden (minimimaal 6/8 deelnemers)

Het docententeam Open Academie bestaande uit: Joke Claessen, Jetty Dokter, Martijn Hoogstra, Hans van Schuppen, Hans van Hees en gastdocenten staan klaar.

spelen met een instrument (basisschoolgroep 3 en 4)

In deze cursus maken de kinderen spelenderwijs kennis met muziek in de volle breedte. Ze leren algemene muzikale basiselementen kennen, zoals de verschillen tussen hoog en laag, sterk en zacht, snel en langzaam. We gaan muzikale spelletjes spelen met de verschillende instrumenten en muziekverhalen maken met instrumenten. Algemene Muzikale Vorming (AMV) in combinatie met de blokfluit. Spelenderwijs gaan de kinderen instrumenten verkennen, waarbij veel aandacht is voor de ontwikkeling van het gehoor, maat- en ritmegevoel. Naast het beleven van muziek, oefenen de kinderen hun fijne motoriek en besteden we aandacht aan de basistechniek op de verschillende instrumenten. De kinderen hoeven thuis geen instrument te hebben.

kunstbeschouwing

De cursus Kunstbeschouwing is bij uitstek de gelegenheid die de cursist in staat stelt om kennis te nemen van vele belangrijke kunstwerken, stijlen en stromingen in de beeldende kunst en het getoonde materiaal met elkaar te bespreken en te analyseren.

De Kledingfabriek

Met naald en draad op weg naar prachtige kleding of kostuums? Tassen, Sieraden, hoeden, schoenen of ander accessoires? In deze Kledingfabriek kan alles op gebied van fashion. De Kledingfabriek is geschikt voor beginners én gevorderden. We gaan werken met oude- en nieuwe materialen en technieken. Leren een aantal basisprincipes van het kleding maken. We maken onze eigen ontwerpen of passen juist bestaande ontwerpen aan. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt….. Laat in deze Kledingfabriek je creativiteit de vrije loop en laat je eigen ontwerpen tot leven komen!!

Tekenen en schilderen voor beginners en gevorderden

Potlood en penseel vertellen een verhaal in contrast en kleur. Je hand legt vast wat je ogen zien en in deze cursus leer je dat tekenen en schilderen begint met kijken. Waarneming is begin en eind van alle kunst. Want wat maakt het boeiend om er naar te kijken? Wat maakt dat het raakt en de blik of aandacht vasthoudt? Je kijkt naar kunst en kunst gaat leven door jouw persoonlijke kijk. We gaan die kijk vertalen in technieken met verf, in penseelvoering, in groot en klein werken. Veel in de cursus is vrij, dat wil zeggen dat je mag experimenteren naar hartenlust met wat je ziet en wat je leert. Andere cursisten zullen je gaan vertellen wat hen raakt in wat jij maakt en ik zal als docent meekijken naar welke taal jouw beeldtaal spreekt. Het is fascinerend als je hoort en ziet waarom.

De cursus eindigt natuurlijk met kijken. Iedereen die wil mag naar jouw werk komen kijken, want we maken samen aan het eind een tentoonstelling die de presentatie is van wat we hebben durven te ontdekken in onze experimenten. Ik ben benieuwd! Jij ook?

Inleiding Filmgeschiedenis

Bent u al jaren van plan een college kunstgeschiedenis te volgen, maar heeft u er de tijd niet U gaat al jaren naar de film, maar u heeft geen tijd om u te verdiepen in de cultuurhistorische rol van het medium film. Tijdens de colleges is aandacht voor de verschillende mijlpalen van de film van klassiekers tot heden en de belangrijkste ontwikkelingen daarin. De colleges sluiten aan op de actuele films die in de regio worden vertoond en tijdens de lezingen als fragmenten worden gepresenteerd, onder andere de films die opgenomen zijn in het programma van TOP. De colleges worden verzorgd door de bevlogen filmdocent en criticus Constant Hoogenbosch.

Europese filmgeschiedenis

In deze cursus richten we ons op de geschiedenis, ontwikkeling en cultuurhistorische rol van de Europese film. Landen en gebieden die aan bod komen zijn Nederland/België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot Brittannië en Scandinavië. Deze cursus volgt op de Algemene inleiding filmgeschiedenis, maar is ook als losstaande cursus te volgen. Er is aandacht voor de mijlpalen, klassiekers, belangrijkste ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen de Europese cinema van de begindagen tot op heden. De colleges worden verzorgd door de bevlogen filmdocent en criticus Constant Hoogenbosch. Cursusduur: 6 lessen van 2 ½ uur (inclusief ruimte voor vragen en discussie).
Meer informatie over deze cursus via info@moviemachine.nl

Pottenbakken/keramiek

Het motto van de cursus is ’lekker bezig met klei’. Het werken met klei is heerlijk voor iedereen die iets uit de handen wil laten komen. Klei is een lekker zacht materiaal, dat zich gemakkelijk met de vingers laat vormen, en zich soepel plooit naar de fantasie van de maker. Na het bakken is klei echter zeer hard en duurzaam. Sommigen zal vooral het draaien van gebruiksvoorwerpen (vazen, potten, schalen en serviezen) aanspreken, anderen zullen meer plezier beleven aan het handvormen, boetseren van sculpturen of het deco-reren van keramiek. Dat is prima, want ’lekker bezig met klei’ blijft het motto. De kursus wordt uitgevoerd in het sfeervolle, proffesionele atelier onderleiding van Bart Jansen in Haalderen.

Interieur styling

Je huis mag als een jas om je heen passen. Jouw jas wel te verstaan met sfeer, kleuren en styling die uitdrukt wie je bent, wat je mooi vindt en waar jij je in ’thuis’ voelt. Deze cursus is een mooi handvat om net die stap verder te zetten. Vaak weet je wel wat je wilt, maar de volgende vraag maakt het lastig, want….’Ik houd van een gezellige sfeer, maar hoe creëer ik die? Ik houd van strak, maar kan je dan alleen kunststof gebruiken en geen hout?’….Deze cursus is geschikt voor iedereen die van zijn huis een smaakvol en persoonlijk thuis wil maken. Voor wie gaat verhuizen of een nieuw huis in te richten heeft, biedt de workshop ook een prachtige kans om het van meet of aan goed aan te pakken.

Korte cursus korte verhalen schrijven

In het kort: in deze cursus krijg je helder wat dat betekent: een kort verhaal. Je krijgt ook te horen hoe je zelfs in een korte cursus kunt leren die te schrijven. Geen ellenlange verhalen, maar lekker spelenderwijs je fantasie gebruiken en spannende personages verzinnen. Je oefent met hoe een dialoog in elkaar zit, hoe je een personage bijvoorbeeld in de auto laat stappen of laat vermoorden en wat de tips en trucs zijn bij de achtergrond waartegen jij de verhalen schrijft. De cursus vereist geen schrijfervaring. Dat zou ook wel raar zijn, want die kom je juist opdoen. Wat je leert kun je in veel schrijfvormen inzetten: ook voor zakelijke teksten en zeker als die wat meer creativiteit kunnen gebruiken.

levensverhalen schrijven

Er blijkt een grote behoefte te zijn aan het duiden, begrijpen van je verleden. Steeds vaker blijkt het schrijven van je levensverhaal daar een goed passend middel voor te zijn. Mensen worden door de opdrachten geprikkeld en zijn steeds beter in staat de stukjes van hun levenspuzzel te leggen. De uitwisseling van de stukjes levensverhalen in de groep biedt voor velen ook veel her-kenning. We gaan schrijven over je eigen leven of delen van je leven aan de hand van thema’s zoals schoolherinneringen, vriendschap, je huis enz.. Het schrijven gebeurt door oefeningen die helpen zo duidelijk en helder mogelijk te formuleren. We lezen elkaar (vrijwillig) het geschrevene voor. Ook wordt men gestimuleerd om thuis verder te schrijven.

Digitale Fotografie Basis

Wil je van de automatische stand afstappen? Wil je leren hoe je daarmee betere foto's kunt maken? Wil je iets weten over witbalans en resolutie? In vier lessen weet je hoe je camera werkt, hoe je tot betere resultaten kunt komen en hoe je de handleiding kunt lezen. Technische aspecten zoals witbalans, diafragma, sluitertijd, resolutie en lichtwaardes worden uitgebreid behandeld en ook mee geoefend. Via opdrachten ga je experimenteren met fotografische technieken zoals scherpte-diepte en vervaging van beweging en ga je keuzes maken uit je eigen werk. Tijdens de les ga je mee op een ontdekkingstocht van je eigen camera. Deze cursus is geschikt voor compact en spiegelreflex camera's.

Fotobewerking voor beginners - Picasa

Met de programma Picasa van Google leer je de basis van fotobewerking. Dit handig gratis programma voor fotobewerking biedt je uitgebreide mogelijkheden voor het organiseren, verbeteren en vertonen van uw fotoverzameling. Basisbewerkingen als bijsnijden, rechtzetten, contrast, helderheid en kleur instellen, rode ogen retoucheren en een aantal leuke effecten behoren tot de mogelijkheden. Neem jou eigen laptop mee (al geïnstalleerd met de meest recente versie van Picasa) en leer in vier lessen de basis van het beheren en bewerken van uw digitale foto's.

Fotograferen. Hoe? Gevorderden

Iedereen kan fotograferen. Maar hoe kun je leren dé foto te maken die jij voor ogen hebt? Heb jij een camera die je handmatig kunt bedienen, d.w.z. je kunt handmatig het diafragma, de sluitertijd en ISO waarde instellen en heb je al de beginnerscursus “Digitale Fotografie: Take It! van de open academie gevolgd? Dan is deze cursus misschien iets voor jou. In deze cursus van twaalf lessen, leer je welke invloed je zelf hebt op de foto die je maakt. Je komt in aanraking met verschillende facetten van de fotografie. Tijdens de lessen zullen we kijken naar werk van andere fotografen, er zal theorie worden behandeld, uiteraard gaan we zelf fotograferen en oefenen en we bespreken het gemaakte werk met zijn allen. Je krijgt tips over wat je anders had kunnen doen en iedere les krijg je een opdracht voor thuis. De gemaakte foto’s van de thuis-opdracht neem je de les daarna weer mee om te bespreken. Neem ook altijd een camera mee naar de les. Gedurende de twaalf lessen zullen we af en toe het leslokaal verlaten om het een en ander op locatie te oefenen. De cursus vindt plaats op een dinsdagochtend of een donderdagavond.

Fotobewerking voor gevorderden - Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop is het bekendste beeldprogramma waarmee je op de computer je foto's op een professionele en artistieke manier kan bewerken. Wij werken met de eenvoudiger en betaalbare versie Adobe Photoshop Elements 10. Tijdens deze cursus leer je verschillende fotobewerking technieken om creatiever met je foto's aan de slag te kunnen gaan. Via opdrachten leer je het speciale techniek van Photoshop 'het werken met LAGEN' en 'het maken van SELECTIES' waarmee je heel bijzonder foto composities kan creëren. Neem uw eigen laptop mee (al geïnstalleerd met een recente versie van Photoshop Elements 9/10/11) en ontdekt in vier lessen de vele mogelijkheden dat dit artistieke programma te bieden heeft. Deze cursus is geschikt voor cursisten die al ervaring hebben met een eenvoudige Fotobewerking programma zoals Picasa.

het open atelier portret/model

Het open atelier portret/model is er voor iedereen die zichzelf en zijn (kunst)werk serieus neemt. Schuif aan voor tips, technieken, trucs en thee met een goed gesprek over hoe vanaf hier verder moet met het werk. Het maakt in wezen weinig uit welke techniek de voorkeur heeft - schilderen, tekenen, aquarel of anders – want waar veel technieken zijn, is er kruisbestuiving en dat maakt het interessant.

Het daagt uit tot een experiment, een nieuwe blik, een ander perspectief en een aanpak die werkt. Want alles wat bijdraagt aan het ontwikkelen van een eigen stijl, geeft het instrument om te groeien van kitsch naar kunst.Kom dus maar op en laat je inspireren. Want daarvoor is het atelier ideaal of je nu geoefend of beginner bent.

Grafische technieken en non-toxic etching

Iedereen kan een prent drukken. Of je nu starter, of meer ervaren cursist bent, aan het eind van de eerste lesavond bewonder jij je eigen prent! Als je al gevorderd bent, werk je zelfstandig in het grafieklokaal. Ben je beginner, dan word je individueel begeleid en gestimuleerd. Je kunt zowel in hoogdruk (houtsnede, linosnede) als in diepdruk (etsen) werken. De cursus non-toxic etching maakt gebruik van een vernieuwend en eenvoudig fotografisch procedé waarbij een foto op eenvoudige wijze omgezet kan worden tot ets.

De Magie van Mozaïek

Steen voor steen. Kleur voor kleur. Vierkant of rond? Mozaïek maakt je fantasie los. Mozaïek is altijd vrolijk, kleurrijk, levendig. Mozaïek is magisch. Mozaïek is mooi. Je maakt samen een tafelblad voor buiten. Of je mozaïekt in je eentje een bloempot. Een rand rond een spiegel. Een waterfonteintje dat helemaal je eigen ontwerp is, elk steentje is een idee dat kleur en vorm krijgt. Jouw kleur. Want in deze cursus begin je met jouw ontwerp. Iets geks of iets niet zo gek. Misschien mozaïek je wel je vader. Of je dochter. Of jezelf. Het kan allemaal. Ik – Myrna Rasker en helemaal gek van mozaïeken – leer je hoe je het moet doen. Hoe je de steen uit glas of keramiek knipt, snijdt, legt en voegt. En het mooie is: iedereen kan het!

Instrumenten kopen, huren of huurkopen?

Een instrument kan een dure aankoop zijn. Voor sommigen een aanleiding om geen instrument te bespelen. Zonde natuurlijk en daarom hebben we een oplossing gezocht. Als je staat ingeschreven voor muzieklessen bij de Lindenberg zijn er verschillende mogelijkheden om instrumenten te huren of huurkopen. Kinderen en jongeren kunnen bij de Lindenberg een aantal strijkinstrumenten huren. Verder biedt de firma Schreeven Muziekinstrumenten BV je de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden een instrument te kopen, te huren of te huurkopen. Kijk op onze website voor meer informatie.

Oefenvergunning

Klagen de buren over geluidsoverlast van je instrument? Geen nood! Je kunt ook terecht in de studio’s van de Lindenberg. Met een oefenvergunning kun je dagelijks maximaal 2 uur gebruik maken van één van de studio’s.

Wow!
Wat is er veel!
En wat wil jij?????
Waar wil jij aan meedoen????????????De cursusbrochure kunt u via info@openacademie.nl of via telefoonnummer 0481 465705 aanvragen.