VOLWASSENENLaat je inspireren

Maandag 29 augustus is het weer zover. Dan start namelijk weer het nieuwe seizoen en kun je weer 10 maanden aan de slag in de ateliers van de Open Academie Lingewaard. Wekelijks zijn er 30 mogelijkheden voor volwassenen , ’s morgens, ’s middags of ’s avonds om in je eigen tempo in een door jezelf gekozen techniek met verschillende kunstenaars te werken.

Beeldende kunst, muziek, fotografie en theater, een greep uit de vele mogelijkheden met het accent op werken in kleine groepen ( vanaf 8 personen) onder persoonlijke begeleiding. Ondanks de bezuinigingen rekenen wij erop met voldoende personen een prachtig programma te kunnen realiseren.

Weet je nog niet welke activiteit het best bij je past maak dan een afspraak voor een proefles. U bent altijd welkom. Meld je aan en kijk op www.openacademie/roosters voor het volledige inhoudelijke programma.

Namens alle medewerkers,
Thomas van Der Ham, directeur Open Academie Lingewaard

Meld je aan en kijk op hier voor het volledige inhoudelijke programma.

Namens alle medewerkers,
Thomas van Der Ham, directeur Open Academie Lingewaard

Dowload hier het cursusrooster 2017/2018 voor volwassenen
Download hier het inschrijfformulier
Download hier de algemene voorwaarden


CURSUSSEN VOLWASSENENWerkplaats grafische technieken (vrijdagochtend/middag)

Ben je al wat bekend met grafiek? En vind je het fijn zelfstandig te werken? Dan is de werkplaats grafische technieken iets voor jou! Je kunt je opgeven voor 2 x 12 dagdelen van 3 uur, dus 12 hele dagen op de werkplaats, of 12 halve dagdelen van 3 uur. Je krijgt uiteraard deskundige begeleiding van onze ervaren docent Caroline Koenders die niet alleen samen met jou reflecteert op je werk, maar je ook op technisch gebied alles kan bijbrengen. Alle grafische technieken komen aan bod, afhankelijk van je eigen voorkeur. Hierbij werk je langzaam naar je eigen beeldtaal.
We beschikken over twee etspersen, twee warmtafels en een doka voor fotografisch etsen.

Een volledige dag is van 10.00 tot 16.00
Ochtend van 10.00 tot 13.00
Middag van 13.00 tot 16.00

Beeldend vormen, 2-d en 3-d (woensdagochtend)

Deze spannende cursus is bedoeld voor mensen die houden van werken op het platte vlak, maar ook van ruimtelijk.
De cursus is opgedeeld in 4 blokken van ieder 6 lessen, 2 blokken 2-d en 2 blokken 3-d
Ieder jaar starten we met een aantal tekenlessen naar de waarneming gevolgd door schilderen in olie, acryl, gouache of aquarel.
Het tweede blok is grafische technieken, waarin elk jaar een andere grafische techniek uitgediept wordt. Te denken valt aan lijnets, aquatint, foto-ets, linosnede e.d.
Het derde blok is boetseren naar de waarneming, dit kan zijn model, portret of bv opgezette dieren die geleend worden van het Natuurmuseum.
En ten slotte het laatste blok: vrij werken in steen waarbij we steensoorten als albast, serpetijn, speksteen e.d. gaan omvormen tot een mooi eigen beeld.

kunstbeschouwing

De cursus Kunstbeschouwing is bij uitstek de gelegenheid die de cursist in staat stelt om kennis te nemen van vele belangrijke kunstwerken, stijlen en stromingen in de beeldende kunst en het getoonde materiaal met elkaar te bespreken en te analyseren.

Textielatelier

Met naald en draad op weg naar prachtige kleding of kostuums? Tassen, Sieraden, hoeden, schoenen of ander accessoires? Bij het Textielatelier kan alles op gebied van fashion. Het Textielatelier is geschikt voor beginners én gevorderden. We gaan werken met oude- en nieuwe materialen en technieken. Leren een aantal basisprincipes van het kleding maken. We maken onze eigen ontwerpen of passen juist bestaande ontwerpen aan. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt….. Laat bij het Textielatelier je creativiteit de vrije loop en laat je eigen ontwerpen tot leven komen!!

Tekenen en schilderen voor beginners en gevorderden

Potlood en penseel vertellen een verhaal in contrast en kleur. Je hand legt vast wat je ogen zien en in deze cursus leer je dat tekenen en schilderen begint met kijken. Waarneming is begin en eind van alle kunst. Want wat maakt het boeiend om er naar te kijken? Wat maakt dat het raakt en de blik of aandacht vasthoudt? Je kijkt naar kunst en kunst gaat leven door jouw persoonlijke kijk. We gaan die kijk vertalen in technieken met verf, in penseelvoering, in groot en klein werken. Veel in de cursus is vrij, dat wil zeggen dat je mag experimenteren naar hartenlust met wat je ziet en wat je leert. Andere cursisten zullen je gaan vertellen wat hen raakt in wat jij maakt en ik zal als docent meekijken naar welke taal jouw beeldtaal spreekt. Het is fascinerend als je hoort en ziet waarom.

De cursus eindigt natuurlijk met kijken. Iedereen die wil mag naar jouw werk komen kijken, want we maken samen aan het eind een tentoonstelling die de presentatie is van wat we hebben durven te ontdekken in onze experimenten. Ik ben benieuwd! Jij ook?

Glas en lood/brandschilderen/tiffany

Tijdens de cursusavonden is het mogelijk om 3 technieken te leren: het glas-in-loodzetten, brandschilderen en tiffany. Het traditionele ambacht glas-in-lood zetten, daar is iedereen wel mee bekend. Tijdens de avonden kun je je eigen ontwerp bedenken en leer je dat stapsgewijs uit te bouwen tot een glas-in-lood paneel. Bij het brandschilderen worden stukken glas beschilderd met glasverf en daarna in een oven verhit waarbij de glasverf in het glas wordt versmolten.

Tiffany is de techniek waarmee glas met koperfolie wordt omwikkeld, waarna de stukken aan elkaar worden gesoldeerd. Met deze techniek kunnen ook kleine stukjes glas worden verwerkt tot bijvoorbeeld lampenkappen, raamhangers of voorzetramen.

Tijdens de avonden gaan theorie en praktijk hand in hand. Al de eerste avond ga je zelf aan de slag en al na een paar lessen kun je met je eigen ontwerp aan het werk.

Edelsmeden

Edelsmeden is een verzamelwoord voor het vervaardigen van sieraden, gebruiksvoorwerpen en objecten die hoofdzakelijk uitgevoerd worden in metaal. Je maakt kennis met basistechnieken en de metalen koper, messing, alpaca en zilver. Je zaagt, vijlt schuurt en leert hoe je je werkstuk netjes afwerkt. Je giet zilver in een vorm of in water. Ook kun je werken met andere materialen zoals kunststoffen, hout en stenen. De docent stimuleert je om een eigen vormgeving te ontwikkelen. Ze gaat uit van je eigen smaak en fantasie want dat levert altijd een uniek product op. De begeleiding is individueel zodat beginnende en gevorderde cursisten welkom zijn.

Pottenbakken/keramiek

Het motto van de cursus is ’lekker bezig met klei’. Het werken met klei is heerlijk voor iedereen die iets uit de handen wil laten komen. Klei is een lekker zacht materiaal, dat zich gemakkelijk met de vingers laat vormen, en zich soepel plooit naar de fantasie van de maker. Na het bakken is klei echter zeer hard en duurzaam. Sommigen zal vooral het draaien van gebruiksvoorwerpen (vazen, potten, schalen en serviezen) aanspreken, anderen zullen meer plezier beleven aan het handvormen, boetseren van sculpturen of het deco-reren van keramiek. Dat is prima, want ’lekker bezig met klei’ blijft het motto. De kursus wordt uitgevoerd in het sfeervolle, proffesionele atelier onderleiding van Bart Jansen in Haalderen.

Analoge fotografie

De Open Academie in Bemmel heeft een doka.
Misschien fotografeerde je vroeger analoog en heb je nog stapels oude negatieven liggen waar niets mee gebeurt. Misschien fotografeer je nog steeds analoog en zou je in een doka willen werken of misschien wil je het ontwikkelen en afdrukken van negatieven leren. De Open Academie biedt cursussen analoge fotografie aan.
Deze bijeenkomsten zijn voor zowel de beginnende als de gevorderde fotoamateur.
Beginners leren het ontwikkelen van zwart-wit films en het afdrukken van de negatieven in de donkere kamer.
Gevorderden kunnen zelfstandig werken maar de docent is er voor advies en begeleiding.

Digitale Fotografie Basis

Wil je van de automatische stand afstappen? Wil je leren hoe je daarmee betere foto's kunt maken? Wil je iets weten over witbalans en resolutie? In vier lessen weet je hoe je camera werkt, hoe je tot betere resultaten kunt komen en hoe je de handleiding kunt lezen. Technische aspecten zoals witbalans, diafragma, sluitertijd, resolutie en lichtwaardes worden uitgebreid behandeld en ook mee geoefend. Via opdrachten ga je experimenteren met fotografische technieken zoals scherpte-diepte en vervaging van beweging en ga je keuzes maken uit je eigen werk. Tijdens de les ga je mee op een ontdekkingstocht van je eigen camera. Deze cursus is geschikt voor compact en spiegelreflex camera's.

Vervolg Digitale Fotografie Basis

In de Vervolg Basis is de focus vooral op het ‘Goed Kijken’, de volgende stap om beter te kunnen fotograferen. Door het leren van de basisprincipes van fotografie ga je anders kijken. Compositie, standpunten, licht en het “beslissende moment” spelen een grote rol voor het maken van betere foto’s. In de Vervolg Basis wordt ook verder geoefend met technische aspecten zoals Diafragma en Sluitertijd en wij maken ook kennis met andere fotografische technieken die interessant zijn voor de beginner. Via opdrachten ga je de theorie in praktijk brengen en de resultaten worden ook besproken. In deze cursus kunnen alle soorten camera's gebruikt worden maar een basis kennis van je camera is wel belangrijk. Een goede cursus voor degenen die de Digitale Fotografie Basis cursus al hebben gevolgd.

Fotobewerking voor beginners - Picasa

Met de programma Picasa van Google leer je de basis van fotobewerking. Dit handig gratis programma voor fotobewerking biedt je uitgebreide mogelijkheden voor het organiseren, verbeteren en vertonen van uw fotoverzameling. Basisbewerkingen als bijsnijden, rechtzetten, contrast, helderheid en kleur instellen, rode ogen retoucheren en een aantal leuke effecten behoren tot de mogelijkheden. Neem jou eigen laptop mee (al geïnstalleerd met de meest recente versie van Picasa) en leer in vier lessen de basis van het beheren en bewerken van uw digitale foto's.
NEEM EEN LAPTOP MEE OM JE EIGEN FOTO’S TE KUNNEN BEWERKEN!

Fotograferen met doka

Iedereen kan fotograferen. Maar hoe kun je leren dé foto te maken die jij voor ogen hebt? Heb jij een camera die je handmatig kunt bedienen, d.w.z. je kunt handmatig het diafragma, de sluitertijd en ISO waarde instellen en heb je al de beginnerscursus “Digitale Fotografie: Take It! van de open academie gevolgd? Dan is deze cursus misschien iets voor jou. In deze cursus van twaalf lessen, leer je welke invloed je zelf hebt op de foto die je maakt. Je komt in aanraking met verschillende facetten van de fotografie. Tijdens de lessen zullen we kijken naar werk van andere fotografen, er zal theorie worden behandeld, uiteraard gaan we zelf fotograferen en oefenen en we bespreken het gemaakte werk met zijn allen. Je krijgt tips over wat je anders had kunnen doen en iedere les krijg je een opdracht voor thuis. De gemaakte foto’s van de thuis-opdracht neem je de les daarna weer mee om te bespreken. Neem ook altijd een camera mee naar de les. Gedurende de twaalf lessen zullen we af en toe het leslokaal verlaten om het een en ander op locatie te oefenen. De cursus vindt plaats op een donderdagavond.

Fotobewerking voor gevorderden - Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop is het bekendste beeldprogramma waarmee je op de computer je foto's op een professionele en artistieke manier kan bewerken. Wij werken met de eenvoudiger en betaalbare versie Adobe Photoshop Elements 10. Tijdens deze cursus leer je verschillende fotobewerking technieken om creatiever met je foto's aan de slag te kunnen gaan. Via opdrachten leer je het speciale techniek van Photoshop 'het werken met LAGEN' en 'het maken van SELECTIES' waarmee je heel bijzonder foto composities kan creëren. Neem uw eigen laptop mee (al geïnstalleerd met een recente versie van Photoshop Elements 9/10/11) en ontdekt in vier lessen de vele mogelijkheden dat dit artistieke programma te bieden heeft. Deze cursus is geschikt voor cursisten die al ervaring hebben met een eenvoudige Fotobewerking programma zoals Picasa.
NEEM EEN LAPTOP MEE OM JE EIGEN FOTO’S TE KUNNEN BEWERKEN!

Grafische technieken en non-toxic etching

Iedereen kan een prent drukken. Of je nu starter, of meer ervaren cursist bent, aan het eind van de eerste lesavond bewonder jij je eigen prent! Als je al gevorderd bent, werk je zelfstandig in het grafieklokaal. Ben je beginner, dan word je individueel begeleid en gestimuleerd. Je kunt zowel in hoogdruk (houtsnede, linosnede) als in diepdruk (etsen) werken. De cursus non-toxic etching maakt gebruik van een vernieuwend en eenvoudig fotografisch procedé waarbij een foto op eenvoudige wijze omgezet kan worden tot ets.

De Magie van Mozaïek

Steen voor steen. Kleur voor kleur. Vierkant of rond? Mozaïek maakt je fantasie los. Mozaïek is altijd vrolijk, kleurrijk, levendig. Mozaïek is magisch. Mozaïek is mooi. Je maakt samen een tafelblad voor buiten. Of je mozaïekt in je eentje een bloempot. Een rand rond een spiegel. Een waterfonteintje dat helemaal je eigen ontwerp is, elk steentje is een idee dat kleur en vorm krijgt. Jouw kleur. Want in deze cursus begin je met jouw ontwerp. Iets geks of iets niet zo gek. Misschien mozaïek je wel je vader. Of je dochter. Of jezelf. Het kan allemaal. Ik – Myrna Rasker en helemaal gek van mozaïeken – leer je hoe je het moet doen. Hoe je de steen uit glas of keramiek knipt, snijdt, legt en voegt. En het mooie is: iedereen kan het!

Djembé

Trommelen maakt je instinct los. Je trommelt op de djembé met je handen, maar als je er echt voor durft te gaan, dan trommelt je hele lijf mee. Je swingt vanzelf, je haalt het oerwoud in jezelf omhoog. Trommelen brengt je in het hier en nu, je bent even met helemaal niets anders bezig dan op het ritme dat door je aders bonst, mee te trommelen. Martijn Hoogstra leert je alle kneepjes van de djembé. Hij leert hoe je ritmes en zelfs hele liedjes kunt trommelen en hoe je je eigen oerwoud kunt trommelen. En het mooie is: iedereen die handen heeft kan dit.

Instrumenten kopen, huren of huurkopen?

Een instrument kan een dure aankoop zijn. Voor sommigen een aanleiding om geen instrument te bespelen. Zonde natuurlijk en daarom hebben we een oplossing gezocht. Als je staat ingeschreven voor muzieklessen bij de Lindenberg zijn er verschillende mogelijkheden om instrumenten te huren of huurkopen. Kinderen en jongeren kunnen bij de Lindenberg een aantal strijkinstrumenten huren. Verder biedt de firma Schreeven Muziekinstrumenten BV je de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden een instrument te kopen, te huren of te huurkopen. Kijk op onze website voor meer informatie.

Oefenvergunning

Klagen de buren over geluidsoverlast van je instrument? Geen nood! Je kunt ook terecht in de studio’s van de Lindenberg. Met een oefenvergunning kun je dagelijks maximaal 2 uur gebruik maken van één van de studio’s.

De cursusbrochure kunt u via info@openacademie.nl of via telefoonnummer 0481 465705 aanvragen.